Portugese Amandeltaart
Op zaterdag en zondag kijk ik graag naar de BBC omdat daar op de dag veel kookprogramma’s uitgezonden wordt. Heerlijk om naar te kijken. Zo zag ik een aflevering waarin Rick Stein, een Britse chef die voornamelijk om zijn visrecepten bekend is, een trip naar Portugal maakte. Daar at hij natuurlijk de heerlijkste dingen en liet ook mooie plekjes zien. Zo maakte hij een Portugese Amandeltaart. Ik bekeek dat zo eens en dacht, dat kan ik ook! Ik ben altijd een beetje huiverig om zoetigheden in mijn oven te bakken. Met name recepten met chocolade wil op de een of andere manier er niet altijd goed en mooi uitkomen. Maar dit had A, geen chocolade in het recept en B, had ik er deze keer een goed gevoel bij dat het zou lukken.
En dat deed het. Dit werd zo’n smakelijke taart. Het had echt een hoog door-eet-gehalte dus ja, het grootste gedeelte ging met de Man mee naar zijn werk. Al was het alleen maar uit zelfbescherming. Maak hem en je scoort gegarandeerd punten.
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 150 gram bloem
- 75 gram boter, koud
- 60 gram suiker
- 1 eidooier
Voor de vulling:
- 225 gram amandelschaafsel
- 120 gram boter
- 120 gram suiker
- 4 eetlepels melk
Extra: taartvorm met losse bodem van 24 cm
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Doe de bloem, de koude boter en suiker in een keukenmachine en mix tot het deeg als broodkruimels is.
- Voeg de eidooier en 2 theelepels koud water toe en mix tot het een samenhangend deeg is.
- Stort het deeg op een licht bebloemde werkblad en rol uit een halve centimeter dikte. Een beetje groter dan de 24 cm doorsnee bakvorm.
- Bekleed de bakvorm en maak een opstaand randje van ongeveer 1 cm. Dek af met plasticfolie en zet voor een half uur in de koelkast.
- Verwijder de plasticfolie en prik het deeg in met een vork. Bekleed met bakpapier en leg er bakbonen of andere steunvulling in. Bak de bodem voor 15 minuten.
- Verwijder de steunvulling en bakpapier en zet nog een minuut of 3-4 terug in de oven om de bodem te laten drogen.
- Rooster de amandelschaafsel in een droge pan mooi goud bruin. Dat gaat het makkelijkst als je dit in 2 keer doet. De hoeveelheid amandelen is te groot om het in 1 keer te doen.
- Hou ze tijdens het roosteren in de gaten want het kan ineens hard gaan. Doe ze daarna in een kom.
- Doe de boter, suiker en melk in een ruime pan, eventueel dezelfde pan waarin de amandelen zijn geroosterd.
- Wanneer de boter is gesmolten en de suiker is opgelost breng je het aan de kook en laat het 1 minuut koken. Doe alle amandelen erbij en meng goed door elkaar.
- Schep het mengsel in de taartvorm en bak in 15-20 minuten mooi goudbruin.