Gekarameliseerde Uien – Champignonsoep
Als ik erbij nadenk is dit een combinatie van mijn 2 favoriete soepen. Ik ben dol op Franse uiensoep maar ook op champignonsoep. Hoewel ik die dan meestal wel romig maak. Voor deze soep ben je wel even bezig omdat het karameliseren van de uien gewoon tijd nodig heeft. Maar dat geeft de soep wel zijn herkenbare ‘uiensoep’ smaak. Het werd ook best zoetig daardoor. Vandaar dat ik daarna royaal was met de peper en rode pepervlokken. Maar dat moet je zelf maar bepalen hoe zout of peperig je het wilt hebben. Het is een kwestie van even proeven.
Ingrediënten:
- olie om mee te bakken
- boter
- 3 grote uien, in halve ringen gesneden
- 2 tenen knoflook, fijngehakt/geraspt
- 1/2 liter vleesbouillon, van tablet
- 1/2 liter paddenstoelenbouillon, van tablet
- 500 gram paddenstoelen, in plakjes
- 15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (optioneel)
- 60 ml droge witte wijn
- zout en peper en/of rode pepervlokken
Zo maak je het:
- Doe de gedroogde eekhoorntjesbrood in een kommetje en schenk er gekookt water over tot het net onder staat.
- Verhit in een ruime pan de olie en een klont boter. Voeg de gesneden uien toe en een snuf zout. Bak al regelmatig roerend tot ze mooi goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer een dik half uur à uur. Neem de tijd doe dit niet gehaast anders verbranden de uien en dat is zonde.
- Voeg, als de uien mooi gekarameliseerd zijn, de knoflook toe en bak een minuutje mee.
- Schenk de 2 bouillon soorten toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat zachtjes pruttelen.
- Bak ondertussen in een ruime koekenpan de paddenstoelen goudbruin. Doe dit in gedeeltes. Voeg als de laatste portie klaar is de al gebakken champignons terug toe aan de pan en blus af met de wijn. Laat dit even pruttelen zodat de alcohol verdampt.
- Schep vervolgens alle champignons in de pan met soep.
- Haal het geweekte eekhoorntjesbrood uit het vocht en hak in stukjes. Voeg dit en het vocht waarin ze geweekt hebben ook aan de soep toe. Schenk het vocht wel door een zeefje om te voorkomen dat eventueel zand of ander gruis in je soep komt.
- Breng de soep op smaak met zout en peper en/of rode pepervlokken.
Anto says
Hallo Tessa,
Ik kijk regelmatig op je blog, maar ik kan jouw recepten niet opslaan.
ik krijg de tekst : Sorry we could not fetch the image.
Weet je waarom dit niet gaat??
I am Cooking with Love says
Hallo Antoinette,
Ja, stom is dat hè? Sinds kort lukt mij dat ook niet. Snap niet waarom. Maar ik ga het navragen bij mijn host want het is wel erg vervelend.
Ik hoop dat ik het snel kan verhelpen.
Groeten,
Tessa
I am Cooking with Love says
Hallo Antoinette,
Als het goed is kan je nu weer pinnen. Ik in ieder geval wel weer. Erg blij dat het weer lukt. Hopelijk bij jou ook nu. Groetjes, Tessa