Gevuld Speculaas met Amandelmijter
Ik heb al eens eerder een recept met gevuld speculaas gepost. Maar dat waren mini 2-haps koeken. Schattig maar met dit recept kan je de stukken zo groot snijden als je zelf wilt. Voor de gulzigen onder ons.
Het deeg moet 1 uur rusten in de koelkast maar dat kan ook langer. Ik liet het een dag liggen. Maar dat was meer omdat het me beter uitkwam om de volgende dag deze koek af te bakken. Heb je niet zoveel tijd omdat je vanavond al Sinterklaas gaat vieren dan is 1 uur ook genoeg.
En ja, ik heb kant en klaar amandelspijs gebruikt want soms dient gemak de mens. 😉
Ingrediënten:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 donkere basterdsuiker
- 1 eetlepel koek-en speculaaskruiden
- 1 mespunt zout
- 150 gram boter, in blokjes
- 300 gram amandelspijs
- 1 ei + 1 eidooier
- 25 gram garneeramandelen
Extra:
- Bakvorm 20×20 cm
Zo maak je het:
- Meng in een kom of in de keukenmachine de zelfrijzend bakmeel, suiker, koek- en speculaaskruiden en het zout.
- Voeg de boter toe en snijd, als je het met de hand maakt, met 2 messen tot een kruimelig deeg. Maak je het in je machine, pulseer dan tot een kruimelig deeg.
- Kneed het met een koele hand snel verder tot een samenhangend deeg en vorm een bol. Verpak in plasticfolie en leg voor een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170 graden en vet een bakvorm van 20×20 cm in met boter.
- Prak het amandelspijs met een losgeklopt ei. Dit gaat het makkelijkst op een groot plat bord.
- Bestuif je werkplek met wat bakmeel en rol 2/3 van het deeg uit tot een lap van 20×20 cm. Bekleed de bakvorm met het deeg en verdeel het spijs erover. Laat 1 cm van de rand vrij.
- Rol de rest van het deeg uit en leg op het spijs. Druk de randen goed aan.
- Versier met garneeramandelen en bestrijk het speculaas met de losgeklopte eidooier.
- Bak voor ± 35 minuten gaar en goudbruin.
Bron: Allerhande