Doperwten Spread
Ik moet wat bekennen. Om dit recept te maken heb ik dus voor het eerst, ja voor het eerst in mijn leven, verse doperwten gedopt!! Ik weet het, het is een shock maar toch is het zo. Doperwten eet ik namelijk liever niet. Het vind ze altijd van die melige deegballetjes. Nu heb ik wel een doosje in de vriezer staan hoor voor dat eventuele ‘handje’ wat in een gerecht moet maar als het niet hoeft…dan liever niet.
Totdat ik bij ZTRDG zag dat ze verse doperwten hadden. En zoals met alle producten bij hun is dat echt super vers. Je besteld, de dag erna halen de de boeren de erwten van het land en de volgende dag gaan ze op de bus naar jou toe. Verser kan bijna niet. Tenzij je ze in je eigen moestuintje in je achtertuin hebt staan.
Dus tja, ik wilde toch proberen of er nou verschil in smaak zou zitten. De super verse of de diepvries/blik/pot versie.
Op hun site, waar je een heleboel recepten kan vinden en dan ook zo handig met 1 klik alle ingrediënten in je mandje hebt, stond deze Doperwten Spread. Die wilde ik proberen. Samen met de Grie, wat een soort feta is gemaakt van geitenmelk, en verse muntblaadjes maak je een lekkere smeuïge spread.
Doppen
Eerst de erwten doppen wat ik een heerlijk klusje vond om te doen. Misschien omdat ik maar 150 gram hoefde te doppen en piep ik wel anders als ik een kilo weg moet werken. Maar ze zijn zo mooi. Groene stevige kogeltjes op een rijtje in de peul. Een mooi gezicht.
Maar goed toen ging ik alles volgens het recept maken en proeven en man oh man wat vond ik het lekker!! Echt zeer verrassend. De verse doperwten halen het bij lange na niet met die uit een pot of vriezer. In het vervolg weet ik welke ik ga nemen. 😉
Ingrediënten:
- 150 gram doperwten
- 100 gram Grie
- sap van een halve citroen
- 3 takjes munt
- Extra vergine olijfolie
- peper en zout
Zo maak je het:
- Blancheer de doperwten voor 3 minuten in kokend water met een snufje zout. Spoel af onder koud water.
- In een keukenmachine of hoge beker van je staafmixer doe je de erwten, Grie, sap van de halve citroen, de blaadjes van 3 takjes munt en een scheut olijfolie. Mix tot een smeuïge pasta. Voeg zo nodig extra olijfolie toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
Ik at het met een toastje maar gemengd door de warme pasta is ook heel lekker.
Deze post bevat affiliate links.
Demi | DE KOOKFABRIEK says
Ziet er lekker uit! Ik heb toevallig deze week ook doperwtenmousse gemaakt met basilicum voor lekker bruschetta. Mmm!