Daging Smoor uit de Snelkookpan
De nieuwste challenge was daging smoor. Hartstikke lekker natuurlijk maar zo’n bruinige vleesmaaltijd maakt niet altijd de meest aantrekkelijke foto’s. Ik heb mijn best gedaan om het enigszins een beetje smaakvol eruit te laten zien. Nou ja, als je al eens daging smoor hebt gegeten weet je gewoon dat hoe het er ook uit ziet, het smaakt ontzettend lekker.
Dus de Food Blog Challenge die PJ en Vanessa deze keer bedacht hebben vond ik helemaal niet erg. Ik heb het wel 2x moeten maken omdat het de eerste keer gewoonweg te snel op was. Ik dacht dat ik wel een beetje over zou houden om op de foto te kunnen zetten. Niet dus, de pan ging dezelfde avond schoon op. Nou ja goed, een lekkere reden om het nog eens te maken.
Wat ik deze keer gebruikte was mijn snelkookpan. Dat ding is ideaal. Zeker wanneer je laat op de dag trek krijgt in bijvoorbeeld stoofvlees. Je hoeft geen uren te sudderen om een pan met boterzacht vlees te krijgen. Een half uurtje op hoge druk en het is in principe klaar. Echt perfect. Wij aten het met sajoerboontjes, Indische eieren en witte rijst. Als extraatje had ik atjar ketimoen gemaakt. Komkommer en ui in zoet-zuur.
Ingrediënten:
- ± 800 gram runderlappen, meer of minder mag ook. Let niet zo nauw.
- 2 uien, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, fijn gehakt
- 1/2 theelepel trassi(poeder)
- 1 theelepel kemiriepasta of 2 kemirienoten geroosterd in een droge pan
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel serehpasta
- 1 theelepel sambal oelek
- 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
- 1/2 theelepel laos
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel nootmuskaat
- 5 eetlepels ketjap manis
- 2 daun salamblaadjes
- 2 volle eetlepels tomatenpuree
- water
- olie om mee te bakken
Zo maak je het:
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen door het een uurtje voor gebruik uit de koelkast te halen.
- Maak de boemboe door de ui, knoflook, trassi(poeder), kemirie(pasta), zout, serehpasta, sambal oelek, kruidnagel, laos, gemberpoeder en nootmuskaat fijn te malen. Dit kan in een vijzel of een keukenmachine. Hou apart.
- Snij het vlees in blokjes en bestrooi ze met peper en zout.
- Braad het vlees in porties aan in een koekenpan en hou daarna apart op een bord of schaal.
- Verwarm een eetlepel olie in je snelkookpan en fruit op een rustig vuurtje de boemboe een paar minuten aan.
- Voeg het vlees toe en roer door elkaar.
- Voeg de tomatenpuree toe aan het vlees en bak een minuutje mee.
- Schenk de ketjap en water erbij tot het net onder staat.
- Leg de salam blaadjes op het vlees.
- Doe de deksel op de snelkookpan en breng onder druk op stand 1.
- Is de pan eenmaal op druk, zet het vuur laag en laat het 30 minuten koken.
- Draai na de 30 minuten het vuur uit en laat de pan staan tot het palletje vanzelf naar beneden gaat. Draai daarna pas het deksel eraf. Pas op voor de stoom, bloedje heet.
- Proef of het nog wat zout, peper of ketjap nodig heeft.
- Eet smakelijk.
[…] Tessa – I am cooking with love […]