Mini Palm Hart Taartjes
Een keer per jaar is er de Culiperslunch. Daar had ik veel over gelezen de afgelopen jaren en dit jaar was ik erbij. Op die dag presenteren een aantal merken en uitgeverijen hun nieuwste producten en boeken die binnenkort uitkomen aan culinair journalisten en foodbloggers. Een dagje wat vooral veel proeven, drinken, (bij)praten en netwerken inhoudt.
Bij binnenkomst kregen we een cocktail om de boel goed opgang te krijgen. Daarbij een bijzonder hapje van zeewier van Seamore. Daarna keken we om ons heen en wisten eigenlijk niet zo goed waar te beginnen aangezien er zoveel leuks en moois te zien was. Kris, kras verplaatsten we ons door de ruimte waarbij we bij elke stand uitleg kregen over wat er te proeven en zien was. Van hamburgers met heerlijk sausjes op basis van Hellmann’s mayonaise tot kaasfondue van Gruyere, originele toetjes gemaakt van Jan Pannenkoeken en poffertjes. Daar kan je zo veel meer mee maken dan alleen beleggen met stroop.
We proefden Beemster kaas in combinatie met Dilmah thee. Dat was bijzonder. We begonnen bij de jonge kaas eindigden bij de oude kaas. Elke keer een slokje thee bij een hapje kaas.
Op een gegeven moment kreeg ik behoorlijke dorst en daar stond Spa met nieuwe bruisende smaken. Spa met zwarte bes en grapefruit. De smaken citroen en mint zijn al verkrijgbaar.
Je kon er Wagyu vlees proeven van Nice to Meat. Wist je dat Wagyu letterlijk “Japanse Koe” betekent? Het komt van het ras Japanese Black die geboren en getogen zijn in Japan. Het staat bekent om zijn premium kwaliteit, hoog gemarmerde structuur en natuurlijk super lekkere smaak.
Palmharten
Nou ja goed, zoals je ziet was er ontzettend veel bijzonders en lekkers te zien en proeven. Eigenlijk te veel om hier allemaal op te noemen. Ook stond er een stand met culinaire hapjes uit Ecuador. Daar heb ik een heerlijke ceviche van garnalen geproefd. De hapjes met palm hart niet maar in de gigantische goodybag die we mee naar huis kregen zat een groot blik met palm hart. Daar wilde ik graag iets mee maken.
“Palmharten zijn de jonge scheuten van palmbomen. Bovenaan de stam vind je de kroon van bladeren en op de top daarvan vind je een jonge scheut, het palmhart. In Nederland zijn de palmharten voorgekookt en ingeblikt bij de delicatessenwinkel of beter gesorteerde supermarkt.”
Ik vertelde aan de Man dat ik iets ging maken met Palmhart en hij werd heel blij. Toen hij begin 20 was is hij een tijd naar Papua Nieuw Guinea geweest waar hij verse palmhart zo van de boom at. Dus toen hij eenmaal thuis een hapje nam en merkte dat ze niet zo knapperig waren als in zijn herinnering was hij een klein beetje teleurgesteld. Tja, ze zijn natuurlijk voorgekookt voordat ze het blik in gaan maar daarom niet minder lekker.
Ik vond het heerlijk om zo te eten. Ik heb nog een paar harten liggen dus die gaan denk ik in een salade. Maar nu eerst heb ik er hartige taartjes mee gemaakt.
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 230 gram gezeefde bloem
- 170 gram boter
- 1 ei
- 1/2 theelepel zout
- 1 à 2 eetlepels ijskoud water, zo nodig
Voor de vulling:
- 3 lenteuitjes in ringetjes
- 2 kleine tomaten zonder zaad in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- 30 gram boter
- 1 ei
- 250 gram crème fraiche
- 1 eetlepel peterselie
- ± 300 gram palmhart
- 8 cherrytomaatjes
- ± 100 gram zachte geitenkaas
- peper en zout
Extra: 8 taartvormpjes van 10 cm doorsnee met losse bodem.
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Meng de gezeefde bloem en de boter in een keukenmachine totdat het op grof/korrelig meel lijkt. Voeg het ei toe en mix totdat het opgenomen is. Mocht het deeg te kruimelig blijven voeg dan eerst 1 eetlepel ijskoud water toe. Mix het niet al te al lang want dat wordt het taai.
- Vorm een schijf van het deeg en verpak het in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.
- Vet de taartvormpjes in en bestuif ze met bloem.
- Verdeel het deeg in tweeën. Leg 1 plak op een vel bakpapier en leg er nog een vel bovenop. Rol met een deegroller uit tot een dunne plak waar je 4 taartjes mee kan bekleden. Herhaal met de andere helft.
- Prik gaatjes op de bodem van de taartjes en bak ze 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal ze uit de oven, zet even aan de kant en begin met de vulling.
- Smelt in een pan de boter met olie en fruit de lenteuitjes, tomaat en knoflook totdat de tomaten als het ware opgelost zijn.
- Zet het vuur uit en laat wat afkoelen.
- Meng in een grote maatbeker de crème fraiche, ei, peterselie, vulling uit de pan en breng goed op smaak met peper en zout.
- Schenk de vulling in de taartvormpjes, leg een cherrytomaatje in het midden en daar omheen plakjes palmhart. Garneer met verkruimelde geitenkaas.
- Bak ze ongeveer 25 à 30 minuten in de oven.
- Laat wat afkoelen voordat je gaat eten want zo’n cherrytomaatje is bloedje heet van binnen.
Ps: mocht je geen zin hebben om het deeg te maken, dan kan je natuurlijk ook bladerdeeg gebruiken. Net zo makkelijk.
Es says
Ze zien er fantastisch uit! En wat was het een leuke dag he? Ik hoop volgend jaar weer!