Ikan Pepesan – Indische Makreel
Het is weer tijd voor een nieuwe Food Blog Challenge van Vanessa van Culinessa en PJ van Nombelina. Deze keer was het mijn idee om Ikan Pepesan te maken. Ik had het nog nooit gegeten en het leek me zo lekker. Mede omdat ik dol ben op makreel. Nu las ik dat het een erg pittig gerecht is en heel eerlijk gezegd ben ik (nog) niet zo dapper om echt heet te eten. Daarom heb ik het vrij ‘beschaafd’ gehouden met de sambal. Maar mocht je het gaan maken, doe er zoveel in als je kan hebben. En neem een sambal die je lekker vindt. Ik ben sinds kort helemaal van de badjak dus dat werd ‘m voor mij.
Nu kan je het maken met verse makreel of met gerookte/gestoomde. En daar zat ik een tijdje over in dubio. Wat doe ik, neem ik verse of gerookte. Uiteindelijk besloot ik gerookte te nemen en ook nog eens gewoon filets. Ik zat met mijn lezers, jullie dus, in mijn gedachten en bedacht me dat jullie wellicht helemaal niet zitten te wachten op hele vissen, rauw of gerookt die schoongemaakt moesten worden etc. etc. Gemak dient soms de mens en het werden makreelfilets. Die ik overigens nog wel met mijn vingers even naliep op een verdwaald graatje.
Nog een dingetje. In veel recepten worden de vissen gegaard in pakketjes gemaakt van bananenbladeren of aluminiumfolie. Aangezien mijn boemboe vrij ‘sauzig’ was besloot ik de vissen in een ovenschaaltje te doen en dat af te dekken met aluminiumfolie. Werkt net zo goed.
Dit is mijn versie van Ikan Pepesan. Kijk ook eens bij Nombelina en Culinessa naar hun versies.
Ingrediënten:
- 250 à 300 gram gerookte makreelfilet
- 4 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 1/4 theelepel trassi
- 1/4 theelepel zout
- 1/2 theelepel geelwortel
- 1/2 eetlepel citroensap
- 2 theelepels sambal badjak
- 2 kleine djeroek poeroet blaadjes (limoenblaadjes)
- 1/2 theelepel serehpasta
- 2 eetlepels ketjap manis (zoet)
- 45 gram tomaat in stukjes
- 30 gram santen (van een blok)
- 50 ml heet water
- 2 eetlepels olie in te bakken
Zo maak je het:
- Maal in een vijzel of keukenmachine de sjalotjes, knoflook, trassi, zout, geelwortel, citroensap, sambal, djuruk purut blaadjes, waarvan de nerf eruit gesneden is, serehpasta en ketjap manis tot een pasta.
- Verhit 2 eetlepels olie in een wok of pan en bak de boemboe op rustig vuur aan.
- Los het stukje santen op in het hete water en voeg toe aan de boemboe. Doe ook de stukjes tomaat erbij en laat alles rustig een minuut of 5 pruttelen. Proef en voeg zo nodig extra citroensap, sambal of ketjap toe.
- Schep een klein laagje in een ovenschaaltje en leg daar een makreelfilet op. Smeer daar weer een laagje boemboe op en dek weer af met de makreel. Ga door tot de makreel op is en eindig met de boemboe. Probeer de filets heel te laten.
- Dek het schaaltje af met aluminiumfolie. Zet het eventueel een aantal uur in de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken of doe het gelijk in de op 180 graden voorverwarmde oven voor 20 à 30 minuten.
- Eet het warm of op kamertemperatuur. Lekker met witte rijst en frisse komkommer.
Mocht je een recept van mij hebben gemaakt dan zou ik het leuk vinden als je dat op Instagram of andere social media zou willen delen onder #iamcookingwithlove.
Gerry/Gewoon Lekker Gewoon says
Ik had laatst ongeveer hetzelfde gemaakt. Superlekker, hoewel niet hier iedereen het met mij eens was..
(en ik had een echte vis, geen filet.. Best lastig met de graatjes).
I am Cooking with Love says
Dat was ook de reden dat ik gerookte makreel filets nam. Scheelt een boel ergernis tijdens het eten. haha