Recensie: Koken met Kleur! van Joke Boon
Heb je dat ook wel eens dat wanneer je een nieuw kookboek in handen hebt, en je bladzijde voor bladzijde, van voor naar achter er doorheen gaat en je bij elk lekker uitziend recept denkt: Jaaa, dat moet ik gaan maken. Ik plak trouwens tegenwoordig gelijk een plakkertje op de desbetreffende bladzijde zodat ik daarna niet meer hoef te zoeken of na te denken wáár ik toch dat ene recept had gezien. Online, in een boek of tijdschrift? Maar goed, ik dwaal af. Heb je dat ook dat als je een dag of 2 dagen later weer door het boek bladert je ineens recepten ziet die als het ware bij de eerste ronde niet zag. En ontdekt dat je die óók moet maken. En dat je direct keuzestress hebt van welke als eerste te maken? Nou, dat had ik dus bij dit nieuwe boek van Joke Boon.
Joke heeft nu een boek gemaakt, Koken Met Kleur! met recepten op basis van hun kleur. Elke kleur houdt verband met de voedingsstoffen die het bevat. Zo, interessant en leuk om te weten. Ze zegt ook, dat als je heel kleurrijk eet, je op een makkelijke manier alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien staat het ook nog heel leuk op je bord. Het oog wilt immers ook wat.
Het boek begint met informatie over wat kleur in de natuur doet. Hoe het verbonden is met emoties en de smaakbeleving. Hoe verschillend kleuren werken bij andere culturen. En natuurlijk wat het met je gezondheid doet.
Daarna is het boek opgedeeld in hoofdstukken met 1 kleur in de hoofdrol. Vooraf elk hoofdstuk somt ze een aantal ingrediënten op die aan die kleur voldoen en daarna volgt een uitleg wat de kleur precies doet in je lichaam en welke vitamines erin zitten. Gevolgd door recepten met de desbetreffende gekleurde groenten of fruit in de hoofdrol.
Elk recept begint met een kleine intro die steevast een persoonlijke noot heeft. Dat vind ik leuk omdat het dan net is alsof ik haar hoor praten.
Als je, net als ik, niet precies weet welke vitamine nou in welke groenten of fruit zit en je misschien een beetje zorgen maakt of je wel genoeg binnen krijgt, dan is het wel zo prettig en met name ontspannen om uit dit boek te koken. Wetende dat als je maar genoeg varieert met kleur het wel goed zit.