Thaise Biefstuksalade met vlees van Koop een Koe
En zo stond ik vorige week in het weiland tussen de Koop een Koe koeien van de Lindenhoff in Baambrugge. Ik mocht er een kijkje nemen en kreeg er een rondleiding. Dus hup de weilanden en stal in. Heb je wel eens van Koop een Koe gehoord? Je kan daar met meerdere mensen een gedeelte van een koe kopen. Op de site staat een filmpje waarin goed uitgelegd wordt hoe het precies werkt. Maar het komt er op neer dat de koeien een goed bestaan hebben gehad. Lekker veel ruimte in de stal en in de wei. Veel onbemest gras en de bloempjes en kruiden die in een weiland groeien hebben gegeten. En uiteindelijk pas worden geslacht als de hele koe verkocht is zodat er geen vlees verloren gaat.
Maar goed, ik mocht dus langs komen voor een tour en een leuke workshop met Alain Caron. Het was een super zonnige dag wat het allemaal nog leuker maakte. We verzamelden bij de boerderij van de Lindenhoff waar we wat te drinken kregen en uitleg hoe de rest van de dag eruit zou zien. Eerst zouden we een bezoekje brengen aan de koeien. Verdeeld over 3 auto’s gingen we op pad. Ik zat in de auto bij boer Dirko en zijn vader reed voorop in een oude 2CV. We scheurden door de smalle straatjes van Baambrugge en over de nog smallere landweggetjes richting het weiland. Onderweg legde Dirko uit van welke boeren familie welk weiland was en welke weilanden nog meer van hun waren.
Eenmaal in het weiland vertelde Dirko het principe van Koop een Koe. De dames waren wat geschrokken door onze aanwezigheid maar werden uiteindelijk toch erg nieuwsgierig en kwamen steeds dichterbij. Zo leuk want zo kon je goed zien wat een prachtige koeien het eigenlijk waren.
In de stal
Ook namen we een kijkje in de stal. Een grote lichte ruimte waar een goede, ontspannen sfeer heerste. Ze proberen een zo prettig mogelijke leefomgeving te creëren voor de koeien wat uiteindelijk allemaal ten goede komt van het vlees. Zo heeft Dirko bomen geplant in de stal. Want koeien komen oorspronkelijk uit een bosrijk gebied. Ze vinden het heerlijk om onder een boom te liggen en dat is niet alleen vanwege de schaduw. Kijk maar eens als je langs een stuk weiland rijdt met bomen of de koeien er onder staan. De bomen waren nog jong maar het is de bedoeling dat ze uiteindelijk als een soort paraplu uit zullen groeien.
Aan het einde van de stal stond een pensionado. Deze stier was op leeftijd en hoefde niet meer te presteren. Het enige wat hij hoefde te doen was genieten van zijn rust en vers stro.
Zelf aan slag
Snel weer terug naar de boerderij waar we aan de slag gingen met de workshop onder leiding van Alain Caron. 2 aan 2 kregen we de opdracht om een steak tartaar te maken. En zoals een goede jurylid betaamt voegde hij er een wedstrijd element aan toe. Het moest binnen een bepaalde tijd klaar zijn en hij zou alle versies van iedereen proeven! Natuurlijk moesten we wel zorgen dat het ‘hoog op smaak’ was!
Ik had mijn schonezus meegenomen dus samen gingen we aan de slag. Met blauwe plastic schorten om lekker snijden, hakken en mengen. Als je klaar was, en hij was geproefd door Alain, kon je buiten onder de hooiberg het opeten. Aan mooi wit gedekte tafels gingen we zitten. Kregen een glaasje rode wijn en genoten van onze eigen creatie en ook nog op deze super locatie.
Tussen de bedrijven door werd er een klein quiz-je gehouden gebaseerd op vragen over wat Dirko die middag allemaal verteld had. Dirko’s broer en vader vertelden naderhand wat de goede antwoorden waren.
Vervolgens gingen we weer aan de slag maar dan met de grill. We mochten een stuk vlees uitzoeken en zelf klaar maken op de contactgrill. En daarna natuurlijk weer lekker buiten opeten. Een salade en homemade frietjes werden erbij geserveerd. Natuurlijk met nog een glaasje rood erbij.
We sloten de dag af met een bolletje ijs gemaakt van hooi! Gemaakt door Ruben Dekker, Chef de Cuisine van Le Garage. Hij had dat speciaal gemaakt voor de familie. Heel bijzonder. We vonden het wat weg hebben van honing. Maar toen we, nadat we het ijs gegeten hadden, aan een handje vers hooi roken herkenden we het direct terug. Het was een smaakvol bolletje maar geen ijs waar je een hele bak van leeg lepelt. Een mooie afsluiter van een ontzettend leerzame, sfeervolle en gezellig middag op de Lindenhoff met de Koop een Koe koeien.
En dit zijn de toekomstige boeren.
Onderstaand recept is gemaakt met biefstuk van Koop een Koe.
Ingrediënten:
- 300 gram biefstuk, op kamertemperatuur
- halve komkommer, zaadjes met theelepeltje verwijderd en in halve maantjes gesneden
- 1 Little Gem sla, in reepjes
- 1 à 2 bospeen, geschaafd in repen met kaasschaaf of dunschiller
- 1 lenteuitje in ringetjes
- handje cherrytomaatje, gehalveerd
- handje pinda’s, grof gehakt
Dressing:
- 1 1/2 eetlepel gula jawa (palmsuiker, ik gebruikte vloeibare. Je kan het evt vervangen met bruine basterdsuiker)
- 1 rawit of Chili peper fijngesneden, pitjes verwijderd
- 1/2 eetlepel gember geraspt
- 1/2 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel vissaus
- 2 knoflookteentjes, fijngehakt of geraspt
- 1 1/2 eetlepel limoensap
- zout naar smaak
Zo maak je het:
- Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje. Proef en pas aan naar smaak.
- Leg de biefstuk in de marinade voor minimaal een half uurtje.
- Haal de biefstuk uit de marinade, dep droog met een stuk keukenpapier en bak zoals jij hem lekker vindt. Ik bakte hem 2 à 3 minuten per kant.
- Verpak het vlees na het bakken in aluminiumfolie en laat het minimaal 5 minuten rusten.
- Schenk de marinade in de pan waarin je het vlees gebakken hebt of schenk het in een klein steelpannetje en laat heel even doorkoken.
- Maak ondertussen de salade.
- Snij de biefstuk in reepjes en leg op de salade.
- Giet de warme dressing over de salade en garneer met grof gehakte pinda’s.