kip kerrie bapao
Er was een periode, aantal jaar geleden, dat we altijd ladingen bapao uit de supermarkt in de vriezer hadden liggen. Heerlijk vonden we het, Bonuszoon ook! Even in de magnetron opwarmen en dan met veel sweet chili saus opeten. Gewoon als tussendoortje.
Totdat ik ineens het briljante idee kreeg om ze eens zelf te maken! 😉 Heel leuk om te doen en veel lekkerder. Je bepaalt zelf wat je als vulling gebruikt en hoe pittig je het maakt.
Voorheen maakte ik ze meestal met een gehaktvulling maar deze keer vond ik een pittig kerrie receptje met kip. Ik vond die vulling zo lekker dat ik het binnenkort eens gewoon zo ga eten. Met wat rijst erbij en eventueel paksoi dan heb je een zeer smakelijke maaltijd.
Ik haalde 16 bapao uit het deeg en die kan je, als ze gestoomd zijn, handig in de vriezer bewaren. Wil je er een eten, dan stop je ze voor 3 minuten in de magnetron en je hebt bloedhete bapao.
Om te beginnen maak je eerst het deeg*:
- 175 gram lauwwarm water
- 7 gram gedroogde gist (1 zakje)
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels arachideolie (pindaolie)
- 375 gram bapaomeel of bloem (bapaomeel koop je bij de Toko)
Meng het lauwwarme water met de gist en roer het even door. Doe dan de suiker en olie erbij en roer totdat de suiker een beetje opgelost is.
Roer het bakpoeder door het bapaomeel en vervolgens voeg je het gistmengsel erbij. Meng met een vork of lepel alles door elkaar en kneed daarna met de hand verder tot er een mooie glad deeg ontstaat. Maak er een bol van en leg ‘m in een licht geoliede kom die je met plastic folie afdekt.
Laat het deeg een uurtje rijzen. En ga ondertussen met de vulling beginnen. Ik gebruikte hier maatlepeltjes voor.
Vulling*:
- 1 1/2 theelepel korianderzaad
- 1/4 theelepel komijnzaad
- 1/4 theelepel venkelzaad
- 3 zwarte peperkorrels
- 1/4 theelepel gemalen cayennepeper
- 1/4 theelepel gemalen kurkuma
- 1 snufje gemalen kruidnagel
- 1 snufje gemalen kaneel
- 1 grote sjalot
- 1 eetlepel geraspte of fijngehakte gember
- 1 knoflookteen fijngehakt
- 1 1/2 eetlepel water
- 1 eetlepel olie (om mee te bakken)
- 400 gram kipfilet in kleine blokjes gesneden
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 4 eetlepels kokosmelk
- 2 1/2 theelepels maizena gemengd met 1 eetlepel water
- 2 eetlepels verse koriander fijngehakt. (ik liet dat achterwege)
Rooster in een droge pan de korianderzaad, komijnzaad, venkelzaad en de peperkorrels tot ze beginnen te geuren. Blijf de pan bewegen om verbranden te voorkomen. Maal de specerijen daarna in een vijzel of (schone) koffiemolen.
Doe de gemalen kruiden in een (mini) foodprocessor. Of dat bakje wat bij de staafmixer zit en voeg de cayennepeper, kurkuma, gemalen kruidnagel, kaneel, sjalot, gember, knoflook en water toe. Mix het tot een pasta. Schraap af en toe de pasta langs de rand naar beneden.
Doe de olie in een pan en bak de kruidenpasta zachtjes aan. Het gaat nu heerlijk  ruiken in je keuken! Ja, hang maar even met je neus er vlak boven. Bak dit, regelmatig roerend,  zo’n kleine 5 minuten aan. Voeg de kip, zout en suiker toe en bak het nog steeds roerend tot het half gaar is. Nu kan de kokosmelk erbij en bak het 2 tot 3 minuten totdat de kip gaar is.
Roer de maizena nog even door en schenk het bij de kip. Je zal zien dat het vrij snel de boel dikker maakt. Draai het vuur uit en voeg eventueel de koriander toe. Schep het geheel in een schaaltje en laat het helemaal afkoelen.
Deze vulling kan je tot 2 dagen van te voren maken en afgedekt met folie bewaren in de koelkast. Laat het weer op kamer temperatuur  komen voordat je het verwerkt.
Nu is het deeg wel zo’n beetje klaar.
Knip 16 stukjes bakpapier van ongeveer 6 bij 6 centimeter. Daarop leg je straks je bapao en kan je ze makkelijk verplaatsen naar je stomer.
Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes. Ik maakte er een dikke rol van die ik in stukken sneed. Rol een bolletje deeg met behulp van een deegroller uit tot een plat flapje deeg. Of doe het met je handen. Het deeg is zo zacht en soepel dat dat heel goed gaat.
Leg een eetlepel vulling in het midden van het deegflapje en vouw het deeg dicht. Leg het de bapao met de naden naar beneden op een bakplaat. Laat de bapao afgedekt nog even rijzen. Echt veel groter worden ze niet hoor. Het kan zijn dat je wat vulling over hebt en dat is, zo met een vorkje uit het schaaltje, prima op te peuzelen. Ik heb namelijk liever te veel vulling over dan te veel deeg wat de eerste keer gebeurde.
Leg ze nu in je (elektrische) stomer of bamboemand en stoom ze in ongeveer 20 minuten gaar. Laat genoeg ruimte tussen de bapao want ze zetten nog wat uit.
Proef er alvast een paar met lekkere sweet chili saus en doe de rest in porties verdeeld in de vriezer.
*deeg, bron: in my Red Kitchen * vulling, bron: La Times
Italiaans koken met Antoinette says
Jaaaaaaaaaaa Tessaaaaaaaaa DANKJEWEL. IK GA DIT NATUURLIJK PRESTO MAKEN, dat begrijp je. Bedankt, bedankt!
I am Cooking with Love says
Joh, Antoinette ik wist niet dat je ze zo graag wilde maken. Had je nooit een beetje rond gegoogled? Ik voel me natuurlijk zeer vereerd dat je nu deze gaat maken….daar in je bapao-loze gebied! hahahaha
Ben benieuwd hoe je ze zal vinden!! 🙂
corrine says
Wij gooien nu meteen al onze kantenklare bapao uit de vriezer en bestellen jouw eigengemaakte!! Heerlijk!
I am Cooking with Love says
Haha dank je! 🙂