Foodblogswap – Mini Quiche Lorraine
Het is weer tijd voor de Foodblogswap Augustus editie. Ik kreeg het blog Hungry Feelings van Anne toegewezen. Anne-Ruth, van het blog Kookmeisje, mocht wat van mijn blog koken. Wederom ben ik reuze benieuwd wat ze gekozen heeft. Maar ik ging dus rond kijken op het blog van Anne. Een meisje dat in Antwerpen woont en een opleiding aan de Hotelschool heeft gedaan. Ze houdt erg van koken en kookt ook veel voor de Belgische variant van Thuisafgehaald. Hartstikke leuk vind ik dat. Het is iets waar ik zelf ook wel eens over nadenk om aan mee te doen. Bij Thuisafgehaald kan je als kok je maaltijden aanbieden aan mensen in je buurt. En de niet kokers kunnen op de site kijken wat voor lekkers er in hun buurt gemaakt wordt en dan inschrijven dat ze een bordje willen afnemen. Dit alles tegen een vriendelijk prijsje. Meestal berekent men de kostprijs van zo’n maaltijd. Het is een heel sociaal en leuk concept wat veel mensen in een buurt bij elkaar brengt. Zo hoorde ik eens dat er in mijn buurt een oudere dame woonde en haar dochter een uur rijden van haar vandaan. Dus wat deed die dochter om te zorgen dat haar moeder toch wat voedzaams te eten kreeg, ze bestelde via de site een maaltijd voor haar moeder wat de vrouw zelf in haar flatgebouw op kon halen. Super zo iets. Wat me ook opviel op het blog van Anne is dat er veel recepten stonden die ze denk ik van haar opleiding gebruikt had. Dat betekende dat het bijvoorbeeld voor soms meer dan 10 mensen was of 30 liter uiensoep (90 personen). Nou, voor zoveel mensen hoefde ik niet te koken. Uiteindelijk vond ik een aloude klassieker. De Quiche Lorraine. Het was voor 8 personen maar ik heb ‘m voor 4 gemaakt. 4 mini 1 persoons quiches. Ideaal voor tijdens een lunch. Lekker met een frisse salade. Zowel warm als koud echt heerlijk. Om de een of andere reden gingen mijn quiches een beetje de lucht in. De bedoeling was dat de vulling plat in de vorm bleef liggen. Zal wel door het ei komen. Het kreeg een soort soufflé effect maarrr, het deed wederom niets af aan de smaak. Ze waren in een mum van tijd op.Ingrediënten:
- 4 velletjes bladerdeeg
- 125 gram spekblokjes
- 1 ei
- 1 eidooier
- 2 dl. slagroom
- 50 gram geraspte kaas plus extra om te bestrooien
- peper en zout
- 4 bakvormpjes van 10 cm doorsnee
Zo maakte ik het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Beboter de vormpjes en bestuif ze met bloem.
- Beleg de vormpjes met bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in het deeg.
- Bak de spekjes uit in een pan en laat afkoelen.
- Verdeel de spekjes over de bakvormpjes.
- Klop in een kom het ei, eidooier en room los met het zout en peper.
- Roer de geraspte kaas erdoor en verdeel het mengsel over de vormpjes.
- Bestrooi met wat extra kaas en zet ze in de oven.
- Bak ze ongeveer 25 – 30 minuten tot de quiches mooi goudbruin zijn en de vulling stevig is.
Notes
Zowel koud als warm erg lekker.