Everything Bagels Zelf Maken
Regelmatig zit ik uren op bijvoorbeeld Pinterest te neuzen naar inspiratie. Dan zoek ik op waar ik op dat moment trek in heb of op iets wat ik altijd al eens wilde maken. En zo zag ik vaak Everything Bagels voorbij komen. Maar ja, wat is dat Everything dan? Dat bleek dus de benaming te zijn voor het zadenmengsel wat op de bagels zit. Er zit van alles in, zoals knoflookvlokken, sesamzaadjes, zout, uienvlokken etc. Blijkbaar is er niet echt 1 origineel recept voor want de een maakt het met bijvoorbeeld maanzaad en de ander zonder. Anderen met zwarte sesamzaad en sommigen met blank sesamzaad. Kortom je kan het zo aanpassen als je lekker lijkt.
Het bageldeeg maakt 5 niet al te grote bagels. Ik vond het genoeg en groot zat. Beleg ze met wat je wilt. Met de standaard roomkaas en gerookte zalm is natuurlijk altijd lekker.
Ingrediënten Bagels:
- 250 gram bloem
- 4 gram gist (gedroogde)
- 5 gram zout
- 1 eetlepel olijfolie
- 130 milliliter water
- 80 gram honing
- 2 liter water
Topping:
- 2 eetlepels maanzaad
- 2 eetlepels sesamzaad
- 1 eetlepel gedroogde uienvlokken (niet de gebakken uitjes!)
- 1 eetlepel gedroogde knoflookvlokken
- 1/2 eetlepel zoutvlokken
- 1 eiwit met 1 eetlepel water
Zo maak je het:
- In de kom van je standmixer meng je de bloem met het zout. Voeg het water, de olie en het zout toe en mix met de menghaak in ongeveer 10 minuten tot een glad deeg.
- Vet een ruime kom in met olie en leg de deegbal erin. Draai de bal rond zodat het aan alle kant vettig wordt. Dek de kom af met plasticfolie en laat een uur of tot het deeg verdubbeld is rijzen.
- Meng in een schaaltje het maandzaad, sesamzaad, uienvlokken, knoflookvlokken en zout. Zet apart.
- Verdeel het deeg in 5 gelijke stukken deeg van ongeveer 65 gram en bol ze op.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Gebruik het uiteinde van een pollepel om een gat in de bolletjes deeg te maken en rek ze al ronddraaiend wat op door middel van je vinger.
- Leg het deeg op de bakplaat en dek af met plasticfolie. Laat een uurtje rijzen.
- Breng ondertussen het water met de honing aan de kook.
- Verwarm de oven voor op 220 graden of 200 graden hete lucht.
- Maak voordat de bagels in het water gaan zo nodig het gat met je vingers weer iets groter. Leg 1 of 2 bagels tegelijk in het water en kook ze 1 minuut per kant. Haal ze met een schuimspaan uit het water en leg op een rooster.
- Wanneer alle bagels geblancheerd zijn bestrijk je de bagel met losgeklopt eiwit en druk de bagel in het zadenmengsel.
- Leg de bagels op de bakplaat en bak in ongeveer 10 minuten gaar.
- Laat afkoelen op een rooster.
Martine (Duizenden1dag) says
Wat zijn ze mooi gelijk zeg! Lekker hoor.
I am Cooking with Love says
Dank je wel!! ?
Petra Hamers says
2 liter water???? voor 5 bagels
I am Cooking with Love says
Hmm, 1 liter om ze in te pocheren is inderdaad ook genoeg. ?.