No-Bake Chocoladetaart met Gerookt Zout.
Chocolade en bakken, dat gaat bij mij niet zo goed samen. Als ik iets met chocolade in de oven zet ruikt het altijd binnen no-time alsof het aangebrand is. En aangezien de chocola toch al donker is is het soms moeilijk te zien. Maar ja, je neus liegt niet. Dus dan doe ik er meestal aluminiumfolie overheen. Soms net op tijd, soms net iets te laat.
Nou ja goed, op de een of ander manier weerhoudt het me er niet van om zo af en toe toch iets met chocola te gaan bakken. God zegen de greep zullen we maar denken.
Maar toen zag ik een paar dagen geleden een oude aflevering van Nigella Lawson op tv waar ze deze taart aan het maken was. En het mooie was, hij hoefde de oven niet in!! Dat was een taart voor mij.
Nu zou ik mijn ouders te eten krijgen en vond ik het een mooi moment om de taart te gaan maken. Perfecte ‘slachtoffers’ om deze taart te gaan proeven. En ze vonden hem erg lekker. Kopje koffie erbij, een mooie afsluiter van een gezellig avond.
Maar snij kleine puntjes want hij is best machtig. Helemaal niet erg want zo kan je er langer van genieten. 😉
Ingrediënten:
Voor de bodem:
- 28 Oreo koekjes
- 50 gram pure chocolade (min. 70%), in stukken gehakt of gebroken
- 50 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 1/2 theelepel gerookte zeezout vlokken of gewone zeezout vlokken
Voor de vulling:
- 100 gram pure chocolade (min. 70%)
- 25 gram maizena
- 60 ml volle melk
- 500 ml slagroom
- 50 gram cacaopoeder, gezeefd
- 2 theelepels espressopoeder
- 75 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract of het merg van 1 vanillepeul
- 2 theelepels extra vergine olijfolie
- 3/4 theelepel gerookte zeezout vlokken of gewone zeezout vlokken
Extra:
- Geribbelde taartvorm met losse bodem van 23 cm doorsnee en 5 cm hoog. Die van mij was 4 cm hoog en dat ging ook prima.
Zo maak je het:
- We beginnen met de bodem. Doe alle koekjes samen de chocola in de kom van een keukenmachine en meng tot het fijne kruimels zijn. Voeg de boter en het zout toe en mix tot een geheel wat, als je erin knijpt, aan elkaar blijft plakken.
- Doe het koekjesmengsel in de taartvorm en druk met je handen of een lepel aan. Vergeet de randen niet.
- Zet de vorm vervolgens in de koelkast en laat voor een uur of 2 opstijven. Je zou dit al een dag van te voren kunnen doen.
- Nu de vulling. Meng in een kopje of schaaltje de melk met de maizena tot de maizena opgelost is. Zet even aan de kant.
- Zet een steelpan met dikke bodem op het vuur en breek de chocola in stukken en leg in de pan samen met slagroom, cacaopoeder, espressopoeder, suiker, vanille, olijfolie en het zout. Laat het rustig al roerend op laag vuur smelten.
- Roer de melk nogmaals goed door in het kopje en schenk het bij het chocolademengsel.
- Blijf roeren, nog steeds op een rustig vuurtje, tot de vloeistof wat indikt. Dit kan even duren. Een minuut of 10. Maar zorg ervoor dat het niet gaat koken.
- Het is klaar wanneer je met je vinger op de achterkant van een houten lepel een streep door de chocolademengsel kan trekken en de lijn loopt niet uit.
- Giet het over in een maatbeker en leg direct op het chocolamengsel een stuk plasticfolie en zet vervolgens een half uurtje in de koelkast.
- Na dat half uurtje schenk je de vulling op de taartbodem. De vulling zal dan nog best warm zijn maar dat is ok want het moet nog vloeibaar genoeg zijn om in de vorm te schenken.
- Zet de taart weer terug in de koelkast en laat compleet opstijven.
ohladybake says
hij ziet er zeer lekker uit
en leuk dat het zonder oven is 🙂
wil ik wel eens proberen
Nell Nijssen says
Oef, idd een machtig hapje zo te lezen. Maar voor de ware chocohocs goddelijk lekker, denk ik.
I am Cooking with Love says
Absoluut machtig en je maakt er een chocoholic erg blij mee! haha.
I am Cooking with Love says
Daarom vond ik het zo’n ideale taart. Zelf ik kon ‘m maken! haha.
Elize says
Yammie! Wat ziet die er ook lekker uit zeg 🙂 Een machtige bom inderdaad volgens mij Haha, maar wel lekker. En zout bij zoet vind ik altijd fijn! ?