Dineren in de Trein
Ik krijg altijd heel romantische ideeën als ik denk aan oude treinen waar je ook nog kan eten. Beelden als de Orient Express en ook de film Murder on the Orient Express, wie kent ‘m niet, schieten me te binnen. Dus toen ik genodigd werd om een klein tourtje inclusief hapjes onder leiding van Julius Jasper in de Panormarail te doen zei ik direct ja.
De 2 rijtuigen worden getrokken door een 65 jaar oude locomotief die lang geleden door middel van het Marshallplan vanuit Amerika naar Nederland is gekomen voor de wederopbouw na de 2e Wereldoorlog. Er waren meerdere locomotieven maar 2 zijn er uiteindelijk overgebleven. Waarvan 1 gebruikt wordt voor onderdelen en de 2e nu als rijdend restaurant.
Je vertrekt vanuit Amsterdam CS om stipt 18.00 uur. Wij kregen nu een iets verkorte tour waardoor we 4 hapjes te eten kregen in plaats van een 4 gangen menu wat je normaal gesproken zou krijgen.
Aan de ene kant van de wagon staan tafeltjes voor 4 personen en aan de andere kant tafeltjes voor 2 personen. Ik zat aan een tafeltje voor 4. Aangezien ik een van de eersten was ging ik natuurlijk bij het raam zitten. Het kind in je blijft aanwezig. Kan je lekker naar buiten kijken. 😉
Op tafel stond een plankje met worst en mosterdsaus, ingelegde stukjes biet en een broodmandje. Dat smaakte prima bij de Cava die je bij binnenkomst kreeg. Eenmaal onderweg begonnen we met Tataki van longhaas met komkommer in zoetzuur.
Daarna een heerlijke warme Velouté van pastinaak met paling.
Vervolgens huisgerookte zalm met mierikswortelmayonaise en als afsluiter een Tarte Tatin à la Bocuse met een bolletje ijs.
Het was een gezellige avond. Leuk om eens te doen met mensen die dol zijn op treinen of gewoon eens in een andere setting willen dineren. Het voordeel van de zomer is dat je nog wat kan zien van het landschap waar we overigens met een rustig tempo doorheen reden.
Het enige nadeel vond ik, als ik dat mag zeggen, dat er vrij veel akoestiek was waardoor je soms niet goed je tafelgenoten kon verstaan.
Maar al met al vond ik het heel leuke ervaring en ben ik blij dat ik een ritje heb mogen maken.
Op de site van Panoramarail vind je nog veel meer achtergrond informatie over de trein, over het 2 maandelijks wisselende menu van Julius Jaspers, hoeveel de tickets kosten en waar je kan reserveren.
Demi | DE KOOKFABRIEK says
Wat een leuke ervaring!
I am Cooking with Love says
Het was inderdaad leuk om eens te doen.