mango pudding
De laatste keer dat ik bij de Chinees at kan ik me niet meer herinneren. Te lang geleden. Bovendien halen we het als we Chinees willen eten. Ik woon zelfs tegenover de Chinees nu. Het is best een goede maar echt vaak kom ik er niet. Ze hebben ook een bezorg service! En op een koude winteravond een paar jaar geleden, toen het heel hard regende en de Man en ik trek hadden in een loempiaatje, stelde ik voor om het telefonisch te bestellen en te laten bezorgen. Hebben we toch maar niet gedaan, te erg om te zeggen: Ja hallo, 2 loempia’s graag en ook graag bezorgen. Waar ik woon? Nou tegenover! Nee, we hebben het maar gewoon zelf opgehaald. Maar als ik denk aan de desserts die ze meestal hebben dan schiet me als eerste te binnen, fruit uit blik met slagroom en/of ijs. Of lychees met of zonder ijs en slagroom. Verder kom ik eigenlijk niet. En blijkbaar zat ik er niet ver naast toen ik een berichtje las van Robin Kok van Aziatische Ingrediënten met daarin het recept van Mango pudding. Een dessert dat blijkbaar wel veel op de kaart staat in Aziatische landen. Ja, daar kom ik niet zo vaak. Maar die mango pudding leek me erg lekker. Dus heb ik ‘m van de week gemaakt. En ja, hij was lekker en makkelijk te maken. Misschien een idee als je een keer gasten krijgt?!Ingrediënten:
- 400 gram mangovlees (daar had ik 2 mango’s voor nodig)
- 175 ml gecondenseerde melk (blikje Friesche vlag)
- 90 gram suiker
- 175 ml water
- 7 blaadjes gelatine
- sap van 1 limoen
Zo maakte ik het:
- Pureer de mango helemaal fijn in een blender of keukenmachine. Zorg dat er geen stukjes in zitten.
- Voeg de gecondenseerde melk toe en meng dat met elkaar.
- Week de gelatine in een bakje met koud water tot de blaadjes zacht worden.
- Breng het water in een steelpannetje samen met de suiker aan de kook. Robin gebruikte witte port maar zoete witte wijn zou ook kunnen.
- Voeg van het vuur af de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en roer goed totdat de blaadjes opgelost zijn.
- Giet dit al draaiende bij het mangomengsel.
- Giet het in omgespoelde puddingvormpjes of in 1 grote. Laat het 1-3 uur opstijven in de koelkast.
- Voordat je de pudding stort zet je de vorm een paar tellen in heet water.
- Garneer met een beetje geraspte limoenrasp en limoensap.
Notes
Deze hoeveelheid maakt 1 liter pudding.
Simone says
He Tessa! Ik denk ik probeer het nog een keer maar volgens mij dus geen problemen met het achterlaten van een comment.. 😉
I am Cooking with Love says
Nee precies. Zou het aan Es’ laptop liggen? Wel vreemd.
'Es' (@EsFactory) says
De Aziatische keuken kent gewoon weinig toetjes. Zeker geen toetjes met melkproducten. Dat is gewoon niet goed houdbaar daar in de warmte. Dus die gecondenseerde melk kan ik me hier goed voorstellen.
Klinkt wel te lekker!
I am Cooking with Love says
Dank je Es. 🙂
missfromage says
Lijkt me erg lekker! En wat een mooie vorm heb je *kwijlt* Waar heb je die gekocht? En is dat een hoeveelheid voor één persoon of voor vier/een liter?
I am Cooking with Love says
Dank je! De vorm heb ik van m’n moeder gekregen en zij heeft ‘m in London gekocht. Heb je natuurlijk niks aan maar hij is ook in NL te koop. Hier bijv. http://www.kookwinkel.nl/webshop/43112-silikomartbakvormtulbandvormroos22cmsiliconenroze.asp 🙂
I am Cooking with Love says
Ohja en het is voor 4 personen / 1 liter. Hoewel, toen ik een kwart pudding voor m’n neus had ik het niet op kreeg. 🙂
missfromage says
Dank je, ik ga zo direct kijken 🙂 Vooral in de winter maak ik regelmatig pudding. Mijn glazen schaaltjes zijn daar prima voor, maar met deze vorm maak je het nog extra lekker.
Wie weet zie je ‘m nog eens terug op mijn blog, ha ha. Dan stuur ik je natuurlijk een bericht!
I am Cooking with Love says
Lijkt me heel leuk!!
Robin says
Ha, Miss Fromage moet ook al kwijlen van je rozenvormpudding!
Het is dat ik niet zo vaak pudding maak, anders zou ik ‘m direct besteld hebben, hij is te snoezig. Zo dwaalt er in de wereld ook een art-deco-achtige puddingvorm rond, met archtectuurachtige hoekjes, die wil ik stiekem ook al jaren hebben. Maar ik hou me in, ik hou me in. 🙂
Misschien als ik de 10 miljoen win en in een landhuis ga wonen.
I am Cooking with Love says
Ik maak ook niet vaak pudding daarom is het handig dat ik ‘m kreeg. 😉
Ja, je hebt geweldige vormen ondertussen. zo leuk.
En mocht je die 10 miljoen hebben gewonnen dan komt er natuurlijk een apart mini huisje naast je landhuis waar je al je kookspullen èn vormen kan plaatsen. Plek zat. 😀
Govert says
Hey daar, Dank voor het delen van dit recept. Ik je recept als basis gebruikt voor het maken van een mango-spekkoek dessert.
Zoals je gemekt heb is erg veel gelatine nodig op deze wijze. Dit komt doordat in fruit zoals mango en kiwi bepaalde enzymen zitten die gelatine afbreken. Veel gelatine komt de smaak niet ten goede. Wat ik heb gedaan is het mango-gecondenseerde melk mengsel even verhitten, hierdoor verliezen de enzymen hun ongewenste effect. En heb je aan 1/3 van de gelatine genoeg.
Nogmaals dank voor je recept.
Met vriendelijke groet,
Govert
I am Cooking with Love says
Hallo Govert, wat leuk dat je het mango recept gebruikt hebt. Mango-spekkoek klinkt erg goed.
Ik wist van die enzymen af maar niet hoe je dat ongedaan kon maken zeg maar. Goede tip en inderdaad met minder gelatine is het een stuk lekkerder.
Dank je wel voor je bericht. Leuk om te lezen en weten.
Groeten, Tessa