Tarte Tatin uit mijn Gietijzeren Pannetje
Sinds kort heb ik een gietijzeren pannetje. Een Lodge Cast Iron om precies te zijn. En die heb ik gekregen van Kookpunt. Dé grote kookwinkel in Rotterdam. Sinds ik hem heb ben ik alleen maar ermee aan het experimenteren. Zo leuk en ik ben zo enthousiast dat ik echt op zoek ben gegaan naar recepten voor mijn 8 inch / 20 centimeter brede pannetje. Een groter formaat ging niet want ik wilde hem per se in de oven kunnen doen en dat kon alleen met een 20 cm formaatje. Maar ik heb gemerkt dat het groot genoeg is voor 2 personen. Bovendien is hij niet zo loei zwaar. Scheelt ook weer. Maar goed, ik ging dus op zoek naar recepten en heb er al het een en ander mee gemaakt zoals: Een echte ‘Deep Dish Pizza’. Ging hartstikke goed. Eindelijk een pizza waar de bodem lekker krokant van was. Maar een volgende keer maak ik er een met iets minder deeg zodat het een wat plattere pizza wordt zonder opstaande deegrand. Een zeer grote Chocolate Chip Cookie. Lekker gooey en chewy! Maar ik maakte ook een Tarte Tatin. Om deze heerlijke Tarte Tatin te maken heb je nodig:- 2 à 3 appels, dan heb je sowieso genoeg
- sap van een halve citroen
- 150 gram suiker
- 50 gram boter
- Bladerdeeg (rol oa te koop bij AH)
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze parten. Doe de appelpartjes in een kom en besprenkel met citroensap.
- Doe de suiker met 3 eetlepels water in de pan. Zet het vuur op middel tot hoog en breng het aan de kook. Verlaag het vuur naar medium en laat het koken totdat het stroperig en goudkleurig wordt. Zet het vuur uit en roer de boter erdoor.
- Leg voorzichtig de partjes appel in de pan. Begin aan rand en werk zo naar het midden toe. Probeer het zo compact mogelijk te vullen.
- Doe het gasfornuis weer aan en zet het pannetje op een laag vuur. Laat het ongeveer een klein kwartiertje zo pruttelen. Zet vervolgens het vuur uit en laat de pan wat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Rol het bladerdeeg uit en snij een rond stuk uit van 25 centimeter doorsnee. Gebruik hiervoor een groot bord bijvoorbeeld.
- Leg het deeg op de pan en stop de randen van het deeg goed tussen de rand van de pan en de appeltjes. Bak de Tarte Tatin af in ongeveer 20 – 25 minuten. Of totdat de het bladerdeeg mooi goudbruin is.
- Zet de pan op een rooster en laat een kwartier afkoelen. Snij met een mes langs de randen zodat al het deeg los is. Leg een groot bord, het liefst met kleine opstaande rand, op de pan en draai in 1 keer om. Pas op dat er geen hete saus op je komt, want dat is bloedje heet. Dus doe het snel maar voorzichtig.
etenuitdevolkstuin says
Hoi Tessa,
Wat grappig, ik heb vandaag een tarte tatin gemaakt in een iron cast pannetje van… Kookpunt! Echt waar! Mijn pan, 26 cm is inderdaad loodzwaar, even schuin houden met één hand lukt net!
Groetjes, Marleen
I am Cooking with Love says
Dat meen je Marleen. Wat leuk zeg. Nou, je weet wat ze zeggen over ‘great minds’!! haha.
Heb je nog meer dingen erin gemaakt? Of wat ben je nog van plan??
marleen says
Haha! Ja, wat een toeval hè! Ze stonden al een half jaar hoog op mijn verlanglijstje. Ik ga er nog mee buiten koken. Met kamperen, op open vuur. Natuurlijk wel op een rooster. Toen de pannen binnen kwamen, wilde ik onmiddellijk de auto vol gooien met kampeerspullen én foto-props ;-).
Maar ik ga ook nog heel gewoon dikke pannenkoeken bakken en zoete tarte tatins. En corn bread misschien.
I am Cooking with Love says
Heb je er soms meerdere pannetjes gekocht? Ik kan me héél goed voorstellen dat je direct ermee aan de slag wilde. Dat had ik ook. Ging direct opzoek naar recepten. En corn bread stond bij mij ook al op het lijstje! 🙂